mixxt

Zarejestruj się!

Witaj w mixxt!

domeny.pl

AutorPost

Dodano w 22.11.2009 Dodano w 22.11.2009

aynair:

Czy można wiedzieć co Państwo chcą osiągnąć? Czy chceci się tylko uwolnić od złodzieji czy chcecie wydusić z nich odszkodowanie?

Jakże krótkie i celne pytanie

Dodano w 22.11.2009 Dodano w 22.11.2009

Tak na dobrą sprawę, nie chcę mieć z nimi nic wspólnego ale jednocześnie nie stracić jednej domeny.
Ciężko jest mi w chwili obecnej uwierzyć, że ignorowanie ich maili wystarczy.
Nie wiem, czy to co oni robią, że w regulaminie człowiek nie doszukuje się i nie widzi pułapki, jest zgodne z prawem. Czy inne firmy świadczące tego typu usługi również w regulaminie promocyjnym odnoszą się do innego regulaminu? (szczerze, nie sprawdzałem). Może sam fakt takiego odniesienia nie powinien mieć miejsca...

Dodano w 23.11.2009 Dodano w 23.11.2009

o odszkodowanie nie będę się ubiegał - na prawie się dobrze nie znam i szkoda mi mojego czasu na to. Ja ich olałem i nic nie płaciłem, z tego co się dowiedziałem wiele osób zrobiło to samo i mają spokój. Co do domeny - moje blokowali z miesiąc a potem ją uwolnili. Widziałem kiedyś coś takiego jak opcja na domenę (prawo pierwokupu) może warto tego poszukać w innych firmach.

Dodano w 11.12.2009 Dodano w 11.12.2009

Witam.
Ja także mam problem z firmą domeny.pl.
Rok temu zarejestrowałem 3 domeny, cen kupna dokładnie nie pamiętam - w każdym razie były to ceny porównywalne do innych konkurencyjnych serwisów. Domeny nie zarobiły na siebie, także podjąłem decyzję o nie przedłużaniu ich ważności. Napisałem stosowny e-mail do firmy i o to jaką odpowiedź otrzymałem:

Witam

Uprzejmie informuję, iż posiada przez Pana domeny zostały aktywowane w ramach oferty promocyjnej, zgodnie z warunkami której zobowiązał się Pan do jednego odnowienia nazw po roku promocyjnym.. Oznacza to, iż w sytuacji rezygnacji z domeny przed upływem wskazanego okresu niezbędne będzie wniesienie należności w wysokości różnicy między ceną standardową a promocyjną, za którą nabył Pan usługę. Konieczność taka jest podyktowana faktem, iż w pierwszym roku promocyjnym usługi zostały w znaczący sposób dofinansowane przez naszą firmę, niezbędne jest zatem zrekompensowanie kosztów poniesionych przez naszą firmę, zgodnie z zapisem zawartej umowy. Koszt rezygnacji w w/w usług to 303,37 zł. Czy mimo to podtrzymuje Pan decyzję o rezygnacji z usług?
--

Pozdrawiam serdecznie,
Ewa Werner
www.Domeny.pl
tel.: (012)296-36-63, fax: (012)395-33-65
e-mail: odnowienia@domeny.pl

W żadnym wypadku nie zgadzam się z roszczeniami tej firmy wobec mnie. Nie podpisywałem z nimi żadnej umowy a tym bardziej nie zgadzałem się na rejestrowanie domen na dłużej niż rok. Przecież regulamin, który teraz widnieje (w formie elektronicznej), może być dowolnie zmieniony i można tam wpisać dowolne roszczenie.
Czy wie ktoś co powinienem zrobić w tej sytuacji ?
Czy zapłacić firmie żadąne pieniądze a następnie dochodzić w jakiś sposób swoich praw ? Czy też lepiej nie płacić ?

Pozdrawiam serdecznie i proszę o odpowiedź.

nie przejmuj się nimi - ostatnio był w telewizji reportaż o pobieraczek.pl - poza straszeniem ludzi nic nie robili. Tu jest tak samo ;o) I NIE ODDAWAJ IM SWOICH UCZCIWIE ZAROBIONYCH PIENIĘDZY!

Dzięki za odpowiedź.
Chciałbym jednak uzyskać konkretne informacje o tym czy ich postępowanie jest zgodne z prawem ? oraz na pytania postawione wyżej ...
W tej chwili konsultuje sprawe ze znajomym prawnikiem jeżeli uda mi się coś ustalić dam znać.

Pozdrawiam serdecznie

klabun:

Dzięki za odpowiedź.
Chciałbym jednak uzyskać konkretne informacje o tym czy ich postępowanie jest zgodne z prawem ? oraz na pytania postawione wyżej ...
W tej chwili konsultuje sprawe ze znajomym prawnikiem jeżeli uda mi się coś ustalić dam znać.

Pozdrawiam serdecznie

Stosowanie w regulaminie niedozwolonych klauzul nie jest zgodne z prawem. Pewnie Pan wie, że domeny.pl zostały ukarane za to przez UOKIK parę miesięcy temu?

domeny.pl to przekręt, któremu uczciwy człowiek nie powinien pomagać. Ignorowanie ich działa całkiem nieźle. Mogą straszyć sądem, ale sąd kosztuje, a wynik jest dla domen.pl mocno niepewny.
Proszę zwrócić uwagę, że wystarczy, że domeny.pl tylko RAZ przegrają w sądzie i ten chwast znika
z rynku, bo nikt nie będzie już miał skrupułów czy poddawać się ich wymuszeniom czy nie.

Pewnie dlatego nic nie wiadomo o choćby jednej sprawie, która trafiła do sądu.

Witam.

Dziękuję za odpowiedź. Oczywiście znalazłem informacje o ukaraniu domeny.pl przez UOKiK - nie mniej jednak kara w wysokości ~ 5000 zł + nakaz zmiany regulaminu, wydaję mi się śmieszna....

Zasadniczo zgadzam się z tym, że lepiej będzie im nie płacić i po prostu próbować ich ignorować...
Z ciekawszych zapisów jakie znalazłem do tej pory, które można by próbować wykorzystać w obronie przed nimi :
cytuję:

"Zgodnie z przepisami obowiązującej od 23 sierpnia 2007 r. ustawy o przeciwdziałaniu nieuczciwym praktykom rynkowym (Dz.U. nr 171, poz. 1206), przedsiębiorcy zobowiązani są do prezentowania pełnych cen towarów lub usług, tzn. uwzględniających dodatkowe opłaty lub podatki, na każdym etapie dokonywania transakcji z konsumentem. Oznacza to, że za bezprawne należy uznać praktyki przedsiębiorców uczestniczących w handlu elektronicznym polegające na prezentowaniu na stronach internetowych podczas wstępnego etapu zawierania umowy lub dokonywania rejestracji korzystnych cen promocyjnych, natomiast dopiero po przejściu przez konsumenta całej procedury zakupów - wskazywaniu pełnej ceny towaru lub usługi uwzględniającej wiele dodatkowych opłat lub podatków."

Moim zdaniem zachowanie domeny.pl jak ulał pasuje do w/w ustawy z tą malutką różnicą, że oni pełną cenę podają dopiero po roku.

Jakie są Wasze opinie na ten temat ?

zacytować paragrafów nie potrafię, natomiast spędziłem kilka dni na wertowaniu tego zagadnienia. Ja miałem płacić liczbę cztero cyfrową na firmę - i to co ustaliłem -> osoba prywatna może ich spokojnie olać, w umowach między firmami jest swoboda umów i ot jest jedyne co na nie korzyść dla mnie, natomiast jest właśnie sporo innych praw które mnie (firmę ) chroniły, natomiast nie wiedziałem co jest ważniejsze - choć to oni prawo łamią i to z ich strony jest wina i tu nie powinno być również dla firm problem - oni muszą udowodnić przy roszczeniu, że się zobowiązałem na umowę taką, a nic nie podpisałem

Dodano w 15.12.2009 Dodano w 15.12.2009

Oto odpowiedź jaką otrzymałem od Rzecznika Praw Konsumenta w Szczecinie :

Dzień dobry.
Na wstępie pozwolę sobie zauważyć, że zgłoszona przez Pana sprawa nie ma charakteru konsumenckiego, albowiem dotyczy wykonywania przez Pana działalności zawodowej lub gospodarczej – w każdy razie, jak sam Pan stwierdza, domeny miały na siebie zarabiać; definicję konsumenta zawarto w art. 22(1) Kodeksu cywilnego: Za konsumenta uważa się osobę fizyczną dokonującą czynności prawnej niezwiązanej bezpośrednio z jej działalnością gospodarczą lub zawodową.
Tym niemniej wyjaśniam, że strony umowy mogą dowolnie ukształtować łączący je stosunek prawny. Zgodnie z art. 353(1) KC: Strony zawierające umowę mogą ułożyć stosunek prawny według swego uznania, byleby jego treść lub cel nie sprzeciwiały się właściwości (naturze) stosunku, ustawie ani zasadom współżycia społecznego. W przypadku konsumentów ustawodawca bierze ich w dodatkową ochronę, np. w art. 385(1) § 1 KC: Postanowienia umowy zawieranej z konsumentem nie uzgodnione indywidualnie nie wiążą go, jeżeli kształtują jego prawa i obowiązki w sposób sprzeczny z dobrymi obyczajami, rażąco naruszając jego interesy (niedozwolone postanowienia umowne).
Ponadto należy mieć na względzie, że zgodnie z art. 384 § 1 KC Ustalony przez jedną ze stron wzorzec umowy, w szczególności ogólne warunki umów, wzór umowy, regulamin, wiąże drugą stronę, jeżeli został jej doręczony przed zawarciem umowy. Jednakże, stosownie do § 2 zdania pierwszego tego samego art. KC: W razie gdy posługiwanie się wzorcem jest w stosunkach danego rodzaju zwyczajowo przyjęte, wiąże on także wtedy, gdy druga strona mogła się z łatwością dowiedzieć o jego treści. Stąd też, o ile usługodawca, z którym zawarł Pan umowę o 3 domeny wykaże, że zapoznał się Pan z treścią regulaminu albo, że z łatwością mógł się Pan dowiedzieć, może on powoływać się na jego postanowienia dotyczące zapłaty kary umownej, w przypadku rozwiązania umowy przed upływem okresu w niej wskazanego. Możliwość zastrzeżenia kraty umownej przewiduje art. 483 § 1 KC: Można zastrzec w umowie, że naprawienie szkody wynikłej z niewykonania lub nienależytego wykonania zobowiązania niepieniężnego nastąpi przez zapłatę określonej sumy (kara umowna).
Również ustawa Prawo telekomunikacyjne zastrzega w art. 57 ust. 6: W przypadku zawarcia umowy o świadczenie usług telekomunikacyjnych, w tym o zapewnienie przyłączenia do publicznej sieci telekomunikacyjnej, związanego z ulgą przyznaną abonentowi, wysokość roszczenia z tytułu jednostronnego rozwiązania umowy przez abonenta lub przez dostawcę usług z winy abonenta przed upływem terminu, na jaki umowa została zawarta nie może przekroczyć wartości ulgi przyznanej abonentowi pomniejszonej o proporcjonalną jej wartość za okres od dnia zawarcia umowy do dnia jej rozwiązania.
Tak więc możliwe jest zastrzeżenie w umowie okresu, w którym strony zobowiązują się jej nie rozwiązywać, pod rygorem zapłaty odszkodowania równego uldze przyznanej abonentowi w związku z zastrzeżeniem tego okresu. W taki przypadku Pana usługodawca powonienie wykazać, że w związku z zawarciem z nim umowy na czas określony, udzielił Panu ulg w cenach domen. Przy czyn punktem odniesienia przy obliczaniu tychże ulg jest cena domen u tego konkretnego usługodawcy, a nie cena rynkowa podobnych domen. Oczywiście ceny domen tego usługodawcy powinny być określone w jego cenniku, z którego treścią mógł się Pan zapoznać przy zawieraniu umowy (w sposób przewidziany w art. 384 § 1 KC – jak wyżej) i określać tak cenę wyjściową (nie-promocyjną, w przypadku domen, z których może Pan zrezygnować w każdym czasie), jak i cenę promocyjną (przypisaną do umów zawieranych na czas określony).

Z poważaniem

Główny Specjalista
Biuro Miejskiego Rzecznika Konsumentów w Szczecinie

Czy ktoś coś z tego rozumie ? Bo ja rozumiem, to w taki sposób że mam zapłacić.

Logowanie

Nie należysz do tej społeczności?

Alternatywne logowanie

You can use an account of a third party.

Informacje o serwisie

• Szukaj:

• Nazwa serwisu

pozywamy-zbiorowo.pl
    Teraz już możesz upomnieć się o swoje...

• Właściciel serwisu

Admin

• Utworzono dnia

06.08.2009

• Użytkownicy

125

• Język

polski